Viedierīču sagatavošana

Publicēšanas datums

Datora sagatavošana mg

Kā skolēna datoru vai viedierīci sagatavot jaunajam mācību gadam

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, vecākiem ir vērts laikus padomāt par skolēna datora vai viedierīces sagatavošanu drošam darbam. Ņemot vērā pagājušā gada pieredzi, drošībai interneta vidē ir jābūt prioritātei, uzsver Latvijas Drošāka interneta centra (drossinternets.lv) vadītāja Maija Katkovska.


ĪSUMĀ
  • Portāls drossinternets.lv aicina vecākus parūpēties par skolēna datora vai viedierīces sagatavošanu jaunajam mācību gadam.
  • Atsevišķa skolēna lietotāja konta izveide palīdzēs ierobežot iespēju piekļūt vecumam neatbilstošai informācijai.
  • Režīma “Droša meklēšana” aktivizēšana meklētājprogrammās no attēlu, videoklipu un tīmekļa vietņu meklēšanas rezultātiem palīdzēs izfiltrēt bērna vecumam neatbilstošu informāciju.
  • “Ierobežotā režīma” ieslēgšana vietnē “Youtube” neļaus bērnam saskarties ar vardarbīga satura video.
  • Ar sava “Google” konta iestatījumu palīdzību iespējams izvairīties no nevēlamu reklāmu parādīšanās bērna aplūkotajā saturā.
  • “Ekrāna laika” iestatīšana palīdzēs noregulēt interneta lietošanas paradumus atbilstoši bērna vecumam, briedumam, veselībai un labsajūtai.

Pirmais solis ir ierīces sagatavošana drošam mācību procesam. Ieteicams skolēnam izveidot atsevišķu lietotāja kontu, kas palīdzēs ierobežot iespēju piekļūt vecumam neatbilstošai informācijai. Tas ir īpaši būtiski, ja datoru izmanto arī vecāki un tam nav uzstādīti vecuma ierobežojumi.

Katrai operētājsistēmai jauna lietotāja konta izveidošana nedaudz atšķiras. Tāpat dažāda vecuma ierīcēm atšķirīga ir jauna lietotāja profila izveide. To, kā izveidot lietotāja kontu datoram ar “Windows” operētājsistēmu, var uzzināt šeit. Tīmeklī ir pieejamas instrukcijas datoriem ar vecākām “Windows” versijām. Savukārt “Apple” ierīču īpašnieki par “Apple ID” izveidi bērnam vairāk var uzzināt šeit.

Otrais solis ir režīma “Droša meklēšana” aktivizēšana meklētājprogrammas, piemēram, “Google”, iestatījumos. Tas no attēlu, videoklipu un tīmekļa vietņu meklēšanas rezultātiem palīdzēs izfiltrēt bērna vecumam neatbilstošu informāciju. Lai arī šis rīks nav simtprocentīgi precīzs, tas meklēšanas rezultātos efektīvi cīnīsies ar pornogrāfiska satura iekļaušanu. Plašāka informācija par “Google” iestatījumiem pieejama šeit. Citi privātuma un palīdzības rīki ir pieejami portāla drossinternets.lv izstrādātajā “Sociālo tīklu drošības ceļvedī”.

Trešais solis ir “Ierobežotā režīma” ieslēgšana vietnē “Youtube”, kas neļaus bērnam saskarties ar vardarbīga satura video. Informācija, kā to paveikt, ir pieejama šeit.

Ceturtais solis ir nevēlamu reklāmu noņemšana ar sava “Google” konta iestatījumu palīdzību. Vecumam neatbilstošas un nevēlamas reklāmas tiek rādītas, lietojot internetu un “Google” pakalpojumus, piemēram, “Youtube”, “Chrome” u. tml. Reklāmas tiek rādītas, balstoties uz informāciju, kuru jūs ikdienā meklējat internetā no savām viedierīcēm, tāpat arī ņemot vērā jūsu intereses, konkrētā brīža atrašanās vietu un vecumu, kādu esat norādījis savā “Google” kontā. Plašāka informācija pieejama šeit.

Piektais solis ir “ekrāna laika” izvērtēšana, lai tas būtu atbilstošs bērna vecumam un briedumam, kā arī bērna veselībai un labsajūtai un tiešsaistē pavadītais laiks netraucētu viņam iemigt, mācīties, sportot un uzņemt pilnvērtīgas maltītes. Portāls drossinternets.lv aicina vecākus iepazīties ar padomiem, lai palīdzētu ģimenē ieviest noteikumus interneta izmantošanai un ekrāna laika ierobežošanai.

Bērnu pasargāšanai no nevēlamas vai kaitīgas informācijas var noderēt arī vecāku kontroles rīki. Vecākiem, kuri izmanto datorus ar “Windows” operētājsistēmu, noderēs šī informācija, savukārt “Apple” datoru lietotājiem būs saistošs šis materiāls.

Ja mācību procesā tiks izmantota viedierīce, tad tajā uzstādiet “Google Play” un “Apple” piedāvātos kontroles rīkus “Family Link” un “Family Sharing” lietotņu un satura pārvaldībai. Plašāka informācija pieejama šeit.

Tāpat portāls drossinternets.lv atgādina vecākiem un skolotājiem par drošību saziņas platformās. Piemēram, der zināt, ka “WhatsApp” lietotne paredzēta lietotājiem, kuri nav jaunāki par 16 gadiem. Klašu saziņas grupās nereti bērni tiek pazemoti un izsmieti. Tāpēc iesakām izmantot atbilstošus iestatījumus un zināt, kā rīkoties problēmsituācijās.

No riskiem internetā bērns vislabāk varēs izvairīties tad, ja būs zinošs un piesardzīgs. Pārrunājiet ar savu bērnu drošu uzvedību internetā, izveidojiet ģimenē drošas interneta lietošanas noteikumus un atgādiniet par situācijām, kurās bērnam noteikti ir jāvēršas pie vecākiem pēc padoma vai palīdzības.

Plašs materiālu klāsts vecākiem par bērnu drošību internetā pieejams šeit.

Ar cieņu,
Sanita Pāvila
Priekules vidusskolas
direktores vietniece izglītības jomā
2012.
Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Template Maker